Over ExtrOIL
Ruim 10 jaar geleden waren twee mannen druk in gesprek met elkaar, op een kade in Rotterdam. Er dreef een grote plastic zak voorbij in het water. Toen een van de mannen zei dat je van plastic afval weer olie kan maken, was de andere man direct verkocht. Als dat waar is, dan ga ik dat doen. Die man was John Kuipers.
Het liet John dus niet los en nu staat hij op het punt om zijn droom waar te maken. En daadwerkelijk een van de grootste milieuproblemen op aarde bij de wortels aan te pakken! Hij heeft in de afgelopen 10 jaar de nodige kennis opgedaan over recycling van plastic afval en bovendien een aantal zeer kundige mensen om zich heen verzameld.
Inmiddels heeft zijn team de eerste werkende reactor in Moerdijk staan. Daarover leest u elders op deze website meer. Met zijn bedrijf, ExtrOIL, onderdeel van de PyrOil group, is nu de fase van opschaling aangebroken: Van een goed werkende test-installatie naar een grote fabriek die 24 uur per dag en 365 dagen per jaar plastic afval gaat recyclen in hoogwaardige grondstoffen. Te beginnen in Nederland maar weldra ook in andere landen op aarde. Immers, overal in de wereld kampen we met het enorme plastic afval probleem. De velden zijn rijp om te oogsten en wij staan klaar om de wereld een heel stuk schoner te maken!
Plastic en plastic afval
Anno 2020 worden er wereldwijd elke dag rond de 100 miljoen vaten olie opgepompt. Maar liefst 9% van de ruwe olie wordt gepruikt voor de productie van kunststoffen. Ofwel, elke dag worden 9 miljoen vaten olie geproduceerd ten behoeve van de productie van plastics. De verwachting is, dat de productie van plastic uit olie de komende decennia alleen maar verder toeneemt. Een actueel aspect rondom plastic is de explosief gestegen hoeveelheid plastic afval vanuit de medische sector, in relatie tot de Covid19 pandemie.
Op zich hoeft de (toename van de) productie van plastic overigens niet eens een probleem te zijn. Misschien is plastic wel een van de meest succesvolle uitvindingen van de vorige eeuw. Het probleem is echter, dat een groot deel van het plastic zogenaamd ‘single use plastic’ is, plastic dat maar 1 maal wordt gebruikt. Daarna is het afval. Weggooien en nieuwe plastics uit olie maken is goedkoper dan het afgedankte plastic te recyclen. Een groot deel van het plastic afval eindigt vroeg of laat in het milieu. In de bodem, in de oceanen en zelfs in de atmosfeer. Een recente schatting is dat er jaarlijks 8 miljoen ton plastic in de wereldzeeën terecht komt. Het desintegreert en uiteindelijk blijven microplastics over. Die komen in de voedselketen terecht en belanden uiteindelijk zelfs op ons bord.
De missie van ExtrOIL
Wij zien het als onze missie om dit enorme en letterlijk levensgevaarlijke plastic afvalprobleem bij de wortels aan te pakken. Zoals gezegd, we beginnen in Nederland (Moerdijk) waar de eerste (test)reactor dus succesvol draait, maar we kijken verder. Een wereldprobleem verdient een wereldwijde aanpak. Deze wereldwijde aanpak is onderdeel van onze missie. Om die missie uit te voeren, is het vinden van goede partners en het aangaan van samenwerkingsverbanden van groot belang. ExtrOIL richt zich op strategische partnerships met lokale partijen die onze organisatie opbouwen in de eigen regio. Samen bereiken we meer en bereiken we het gewenste resultaat bovendien sneller. Met het aangaan van de genoemde partnerships wereldwijd willen we onze innovatieve oplossing uitrollen tot in de verste uithoeken van de wereld.